Pieczona gęś z jabłkami

36


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
gęś, cała5 kilogramów
Przyprawa do mięs Knorr30 gramów
główka czosnku1 sztuka
jabłka1 kilogram
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr3 łyżki
cukier3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki.
Krok 2
Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut.
Krok 3
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny.
Krok 4
Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl