Pieczona gęś z jabłkami
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • gęś, cała - 5 kilogramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 30 gramów
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • jabłka - 1 kilogram
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki.
  2. Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut.
  3. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny.
  4. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem.