| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne (obieranych skórek nie wyrzucaj). Jabłka pokrój na mniejsze cząstki. |
| Krok 2 |
| Gęś natrzyj przyprawą do mięs z zewnątrz i na zewnątrz oraz rozgniecionym czosnkiem od środka. Do środka włóż również obierki z jabłek. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika na około 30 minut. |
| Krok 3 |
| Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz gęś podlewając ją co jakiś czas wytopionym tłuszczem, jeszcze przez trzy godziny. |
| Krok 4 |
| Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj cząstki jabłka i trochę tłuszczu z pieczenia gęsi. Jabłka usmaż na złoty kolor. Na koniec dopraw do smaku majerankiem. |