Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • gęś - 2 kilogramy
  • Przyprawa do kurczaka Knorr
  • oczyszczona wątróbka drobiowa - 200 gramów
  • kwaśne jabłka pokrojone w cząstki - 5 sztuk
  • cebule - 2 sztuki
  • jadalne kasztany - 200 gramów
  • sznaps - wódka z gruszki - 3 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
  2. Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
  3. Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
  4. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.