Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)

14


Trudne


90 min.


4 os.

Składniki
gęś2 kilogramy
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
oczyszczona wątróbka drobiowa200 gramów
kwaśne jabłka pokrojone w cząstki5 sztuk
cebule2 sztuki
jadalne kasztany200 gramów
sznaps - wódka z gruszki3 łyżki
cynamon2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z jabłkami, na patelni.
Krok 2
Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso Przyprawą do kurczaka Knorr. Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
Krok 4
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl