Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami

Składniki:

  • golonka wieprzowa - 4 sztuki
  • suszone grzybki - 50 gramów
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • margaryna - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • śmietana - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
  2. Włoszczyznę zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i dodaj mięso i suszone grzyby.
  3. Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.
  4. Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.
  5. W tym czasie z margaryny i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do wywaru wraz z warzywami i grzybami. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  6. Do sosu wlej jeszcze śmietankę i gotuj przez kilka minut. Upieczoną golonkę podawaj z sosem myśliwskim, posypaną posiekaną natką pietruszki.