Pieczona jagnięcina z miodem i rozmarynem
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec jagnięcy - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • świeży rozmaryn - 0.5 pęczków
  • miód - 100 mililitrów
  • oliwa - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Jagnięcinę natrzyj oliwą, posiekanymi ziołami, czosnkiem i przyprawą Knorr. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.
  2. Teraz umieść mięso w brytfance, zakryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez 2 h.
  3. Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 30 minut, aby skórka zrobiła się rumiana.
  4. Na sam koniec polej mięso miodem, zwiększ temperaturę do 220 °C i piecz kolejne 10 minut.