Pieczona karkówka pachnąca ziołami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 800 gramów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 8 ziaren
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utrzyj ziarna ziela, pieprzu, liście laurowe oraz czosnek.
  2. W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr, utarte przyprawy oraz igły rozmarynu, musztardę i oliwę.
  3. Mięso osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.
  4. Zamarynowane mięso włóż do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
  5. Woreczek nakłuj w kilku miejscach, a następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. Upieczone mięso ostrożnie wyjmij z torebki i pokrój w dość grube plastry. Podawaj z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.