Pieczona karkówka z ziemniakami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 400 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • młode ziemniaki - 500 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 2 łyżki
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w dużą kostkę 2 x 2 cm. Dopraw przyprawą Knorr, oliwą i przeciśniętym czosnkiem.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  3. Dodaj również mięso, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.
  4. Całość szczelnie zamknij w woreczku i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.