Pieczona karkówka z ziołowym chrustem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 800 gramów
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • kromki chleba tostowego z ziarnami - 5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • margaryna - 2 łyżki
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso osusz i posyp przyprawą Knorr. Zioła i czosnek posiekaj drobno.
  2. Kromki pieczywa okrój ze skórek, włóż do blendera i zmiksuj na sypko, dodając zioła.
  3. Zmiksowane pieczywo przesyp do miski, a następnie połącz z margaryną oraz musztardami.
  4. Całość dokładnie wyrób. Powstałą masę rozprowadź po wierzchu mięsa i starannie dociśnij.
  5. Tak przygotowane mięso włóż do woreczka do pieczenia i nakłuj go w kilku miejscach.
  6. Mięso włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. 10 minut przed końcem czasu woreczek rozetnij ostrożnie i dopiecz mięso, aby jego wierzch zrumienił się i był chrupki. Upieczoną karkówkę krój w grube plastry.