Pieczona łopatka wieprzowa
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • ziemniaki - 5 sztuk
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • wytrawne czerwone wino - 200 mililitrów
  • olej roślinny - 50 mililitrów
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
  2. Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.
  3. Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.
  5. Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.