Pieczona łopatka wieprzowa

45


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
łopatka wieprzowa1 kilogram
Sos do pieczeni jasny Knorr1 opakowanie
marchew2 sztuki
pietruszka2 sztuki
ziemniaki5 sztuk
ząbki czosnku2 sztuki
majeranek1 łyżka
pieprz czarny mielony1 łyżeczka
sól0.5 łyżeczek
wytrawne czerwone wino200 mililitrów
olej roślinny50 mililitrów
woda1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
Krok 2
Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.
Krok 3
Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 4
Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.
Krok 5
Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl