Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. |
Krok 2 |
Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki. |
Krok 3 |
Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. |
Krok 4 |
Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr. |
Krok 5 |
Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem. |