Pieczona łopatka wieprzowa

35


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
łopatka wieprzowa1 kilogram
Sos do pieczeni jasny Knorr1 opakowanie
marchew2 sztuki
pietruszka2 sztuki
ziemniaki5 sztuk
ząbki czosnku2 sztuki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżeczka
sól0.5 łyżeczek
wytrawne czerwone wino200 mililitrów
olej roślinny50 mililitrów
woda1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem.
Krok 2
Obsmaż na patelni, przełóż do odpowiedniej formy, piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 60 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w gruba kostkę warzywa i ziemniaki.
Krok 3
Wszystko razem piecz jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 4
Ziemniaki, warzywa i mięso przełóż na bok. Sos przelej do rondelka, dodaj czerwone wino i wszystko chwilę podgotuj. Dodaj rozmieszany w szklance wody sos Knorr.
Krok 5
Wszystko razem gotuj około 5 minut. Łopatkę pokrój w plastry, podawaj z ziemniakami i warzywami polaną sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl