Pieczona łopatka wieprzowa Gochujang

23


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
łopatka wieprzowa bez kości i skóry800 gramów
Przyprawa Koreański Grill Knorr1 opakowanie
Gochujang (koreańska pasta z papryki) lub pasta chili120 gramów
śliwki jasne, np. renkolady400 gramów
ząbek czosnku4 sztuki
imbir kłącze3 cm
cebula dymka ze szczypiorkiem3 sztuki
kora cynamonu1 sztuka
olej roślinny50 mililitrów
olej sezamowy50 mililitrów
sos sojowy50 mililitrów
słodkie japońskie wino ryżowe, np. Mirin120 mililitrów
sake wytrawne120 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Dymkę pokrój na kawałki grubości 1 cm i odstaw na bok.
Krok 2
Łopatkę pokrój w płaty grubości 1 cm i oprósz solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Krok 3
W kielichu miksera umieść sos sojowy, olej sezamowy, imbir, sake, wino ryżowe, pastę z chili, śliwki bez pestek oraz czosnek. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do garnka i dodaj cynamon. Sos gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5–10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy sos przecedź oraz podziel na dwie części.
Krok 4
Mięso smaż na dobrze rozgrzanym grillu. W połowie grillowania zanurz je w słodko-kwaśnym sosie i grilluj dalej, uważając, żeby sos się nie przypalił. Czynność powtórz kilkakrotnie, tak aby na powierzchni mięsa została delikatnie skarmelizowana glazura. Kawałki mięsa ułóż na półmisku i posyp z wierzchu posiekaną dymką.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl