Pieczona makrela
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • makrela - 2 sztuki
  • cytryna - 1.5 sztuk
  • natka pietruszki - 4 łyżeczki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 8 łyżeczek
  • ziemniaki z cienką skórką - 600 gramów
  • gałązka tymianku - 12 sztuk
  • mielona wędzona papryka - 1 łyżeczka
  • marchew - 600 gramów
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu - 4 łyżki
  • chrzan tarty - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Makrelę umyj, osusz. Umyj cytrynę, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj.
  2. Skórę na wierzchu ryby natnij w kilku miejscach. Wierzch i środek pokrop tłuszczem, ułóż półplasterki cytryny i plasterki czosnku, posyp natką. Zawiń rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i odstaw na godzinę. Piecz w temperaturze 180°C / 15 min.
  3. Ziemniaki dokładnie umyj, podgotuj przez kilka minut w mundurkach. Kiedy trochę przestygną pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym tłuszczem. Ułóż ziemniaki, posyp mieloną papryką. Umyj i osusz tymianek. Porwij na mniejsze cząstki i dodaj do ziemniaków. Opiekaj ziemniaki, aż będą lekko zarumienione.
  4. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z tartym chrzanem i jogurtem.