Przygotowanie |
Krok 1 |
Makrelę umyj, osusz. Umyj cytrynę, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. |
Krok 2 |
Skórę na wierzchu ryby natnij w kilku miejscach. Wierzch i środek pokrop tłuszczem, ułóż półplasterki cytryny i plasterki czosnku, posyp natką. Zawiń rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i odstaw na godzinę. Piecz w temperaturze 180°C / 15 min. |
Krok 3 |
Ziemniaki dokładnie umyj, podgotuj przez kilka minut w mundurkach. Kiedy trochę przestygną pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym tłuszczem. Ułóż ziemniaki, posyp mieloną papryką. Umyj i osusz tymianek. Porwij na mniejsze cząstki i dodaj do ziemniaków. Opiekaj ziemniaki, aż będą lekko zarumienione. |
Krok 4 |
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z tartym chrzanem i jogurtem. |