Pieczona makrela

1


Średnie


40 min.


4 os.

Składniki
makrela2 sztuki
cytryna1.5 sztuk
natka pietruszki4 łyżeczki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny8 łyżeczek
ziemniaki z cienką skórką600 gramów
gałązka tymianku12 sztuk
mielona wędzona papryka1 łyżeczka
marchew600 gramów
jogurt naturalny 2% tłuszczu4 łyżki
chrzan tarty 2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Makrelę umyj, osusz. Umyj cytrynę, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj.
Krok 2
Skórę na wierzchu ryby natnij w kilku miejscach. Wierzch i środek pokrop tłuszczem, ułóż półplasterki cytryny i plasterki czosnku, posyp natką. Zawiń rybę w folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i odstaw na godzinę. Piecz w temperaturze 180°C / 15 min.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie umyj, podgotuj przez kilka minut w mundurkach. Kiedy trochę przestygną pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałym tłuszczem. Ułóż ziemniaki, posyp mieloną papryką. Umyj i osusz tymianek. Porwij na mniejsze cząstki i dodaj do ziemniaków. Opiekaj ziemniaki, aż będą lekko zarumienione.
Krok 4
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Wymieszaj z tartym chrzanem i jogurtem.
Autor: dr Ewa RychlikPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl