Pieczona noga jagnięca z warzywami i pomidorowo-grzybowym sosem

12


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
noga lub łopatka jagnięca z kością1.5 kilogramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny200 mililitrów
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr2 łyżki
główka czosnku1 sztuka
kilka gałązek rozmarynu4 sztuki
seler1 sztuka
por1 sztuka
marchewka1 sztuka
pietruszka1 sztuka
cebula1 sztuka
ocet jabłkowy100 mililitrów
strąk ostrej papryki chilli2 sztuki
puszka pomidorów pelati1 sztuka
butelka czerwonego wina1 sztuka
prawdziwki suszone80 gramów
mąka2 łyżki
ziele angielskie8 sztuk
liść laurowy10 gramów
sól5 gramów
pieprz5 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso obficie natrzyj solą, pieprzem, kminem rzymskim, posiekanym rozmarynem, czosnkiem i ostrą papryczką chilli wymieszaną ze 100 ml Ramy. Dzięki gęstej konsystencji tłuszczu przyprawy łatwo dadzą się rozprowadzić po powierzchni.
Krok 2
Mięso dodatkowo obłóż startymi na tarce warzywami, dodaj pozostałe przyprawy, skrop z wierzchu octem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na jeden dzień.
Krok 3
Po tym czasie mięso razem z warzywami wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika, piecz przez 60 minut pod przykryciem, po czym zdejmij folię i podlej czerwonym winem, duś kolejne 30-40 minut do momentu, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Mięso przełóż na półmisek, Zbierz powstały z pieczenia sos.
Krok 4
W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 5
Dodaj do niej łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, połącz z pozostałym sosem z pieczenia, dodaj puszkę pomidorów oraz rozdrobnione kawałki grzybów. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut).
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl