Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso obficie natrzyj solą, pieprzem, kminem rzymskim, posiekanym rozmarynem, czosnkiem i ostrą papryczką chilli wymieszaną ze 100 ml Ramy. Dzięki gęstej konsystencji tłuszczu przyprawy łatwo dadzą się rozprowadzić po powierzchni. |
Krok 2 |
Mięso dodatkowo obłóż startymi na tarce warzywami, dodaj pozostałe przyprawy, skrop z wierzchu octem. Tak zamarynowane mięso odstaw do lodówki na jeden dzień. |
Krok 3 |
Po tym czasie mięso razem z warzywami wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika, piecz przez 60 minut pod przykryciem, po czym zdejmij folię i podlej czerwonym winem, duś kolejne 30-40 minut do momentu, aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Mięso przełóż na półmisek, Zbierz powstały z pieczenia sos. |
Krok 4 |
W garnku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. |
Krok 5 |
Dodaj do niej łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, połącz z pozostałym sosem z pieczenia, dodaj puszkę pomidorów oraz rozdrobnione kawałki grzybów. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje (ok. 10 minut). |