Pieczona pierś z indyka z chlebem żytnim razowym na miodzie oraz surówką z rzodkiewki z pestkami słonecznika

4


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
cienka kromka chleba żytniego razowego na miodzie8 sztuk
Flora ProActiv o smaku masła40 gramów
mięso z piersi indyka bez skóry200 gramów
olej rzepakowy 2 łyżeczki
rozmaryn12 listki
rzodkiewki400 gramów
jogurt naturalny 2% tłuszczu80 gramów
pestki słonecznika (łuskane)2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Rozmaryn opłucz, osusz i drobno posiekaj. Florę ProActiv o smaku masła utrzyj z posiekanym rozmarynem, posmaruj pieczywo.
Krok 2
Mięso z indyka umyj, osusz, dopraw. Dolną stronę rękawa foliowego posmaruj olejem rzepakowym, ułóż mięso i piecz w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu pokrój w plastry i ułóż na posmarowanym pieczywie.
Krok 3
Rzodkiewki umyj, oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z jogurtem. Pestki słonecznika krótko podpraż na patelni. Posyp surówkę.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl