Pieczona pierś z indyka z chlebem żytnim razowym na miodzie oraz surówką z rzodkiewki z pestkami słonecznika
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cienka kromka chleba żytniego razowego na miodzie - 8 sztuk
  • Flora ProActiv o smaku masła - 40 gramów
  • mięso z piersi indyka bez skóry - 200 gramów
  • olej rzepakowy - 2 łyżeczki
  • rozmaryn - 12 listki
  • rzodkiewki - 400 gramów
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu - 80 gramów
  • pestki słonecznika (łuskane) - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozmaryn opłucz, osusz i drobno posiekaj. Florę ProActiv o smaku masła utrzyj z posiekanym rozmarynem, posmaruj pieczywo.
  2. Mięso z indyka umyj, osusz, dopraw. Dolną stronę rękawa foliowego posmaruj olejem rzepakowym, ułóż mięso i piecz w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu pokrój w plastry i ułóż na posmarowanym pieczywie.
  3. Rzodkiewki umyj, oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z jogurtem. Pestki słonecznika krótko podpraż na patelni. Posyp surówkę.