Pieczona ricotta z ziołami

Składniki:

  • tymianek - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • ser ricotta - 1 kilogram
  • szczypiorek czosnkowy - 1 łyżka
  • starta skóra z cytryny - 1 łyżka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka lekko ubij. Czosnek zmiażdż. Szczypiorek i tymianek posiekaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia, i spód wyłóż specjalnym papierem.
  3. Do dużej miski włóż ser z tymiankiem, czosnkiem, jajkami , szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie przełóż je do formy.
  4. Ser piecz bez przykrycia przez godzinę, do czasu kiedy lekko zbrązowieje i będzie twarda w dotyku.