PRZEPISY.PL

Pieczona ryba w pomidorach

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
13
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • filety rybne4 szt
  • cebula1 szt
  • ząbki czosnku2 szt
  • białe wino wytrawne100 ml
  • pomidory400 gr
  • natka pietruszki1 pęczek
  • sok z cytryny1 łyżka
  • bułka tarta4 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
    • Krok 1

      Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż przez ok. 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Podlej winem, dodaj pokrojone w kawałki pomidory razem z zalewą, posiekaną natkę. Dopraw do smaku i duś przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
    • Krok 2

      Przygotuj żaroodporne naczynie wysmarowane oliwą i przełóż do niego umyte i odciśnięte filety. Skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawami. Przykryj przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
    • Krok 3

      Po tym czasie podnieś temperaturę piekarnika do 220 stopni i oprósz potrawę bułką tartą. Piecz jeszcze przez 15 minut Pieczoną rybę w pomidorach udekoruj posiekaną natką pietruszki.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    0
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe
    0
    osób dodało do Mniamlisty
    45''
    6
    Średnie
    21
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    5
    Łatwe
    220
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe