Pieczona szynka w sosie cebulowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    sos
  • olej - 50 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
  • pieczona szynka
  • szynka wieprzowa - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1.5 łyżek
  • olej roślinny - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natrzyj Przyprawą do mięs, obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso przełóż na blachę, podlej niepełną szklanką wody, piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 90 minut.
  3. Na tej samej patelni, na której było pieczone mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
  4. Dodaj 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia i dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Szynkę podawaj z sosem.