Pieczone cykorie
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • cykoria sałatkowa (średnia) - 8 sztuk
  • boczek bez tłuszczu lub chuda szynka - 4 plastry
  • Rama Classic - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Posmaruj naczynie żaroodporne 1 łyżką margaryny. Przygotuj cykorie. Odetnij dolne części i przekrój cykorie na pół. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Na dużej patelni podsmaż połówki cykorii na 2 łyżkach margaryny. Jedną stronę cykorii smaż przez około 5 minut do momentu lekkiego przyrumienienia. Obróć na druga stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Cykorie ułóż w naczyniu żaroodpornym zapiekaną stroną do góry.
  3. Wlej na patelnię 250 ml wody i dodaj Esencję do duszonych Knorr. Zagotuj. Zalej cykorie bulionem i posyp je kawałkami boczku.
  4. Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz przez 25 minut. Następnie usuń folię i piecz dalej przez jeszcze około 10 minut.