Pieczone Falafel’e z sosem Tahini
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pasta tahini - 2 łyżki
  • Kotlety z kaszy bulgur Knorr - 1 opakowanie
  • kumin - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • jogurt naturalny - 100 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • sezam - 4 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  2. Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie.
  3. Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut.
  4. W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.