| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku. |
| Krok 2 |
| Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie. |
| Krok 3 |
| Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut. |
| Krok 4 |
| W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem. |