Pieczone Falafel’e z sosem Tahini

6


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
mleko3 łyżki
jajko1 sztuka
cebula1 sztuka
pasta tahini2 łyżki
Kotlety z kaszy bulgur Knorr1 opakowanie
kumin1 łyżeczka
pieprz czarny mielony1 szczypta
mielona kolendra1 łyżeczka
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
świeża kolendra1 pęczek
natka pietruszki1 pęczek
jogurt naturalny100 mililitrów
cytryna1 sztuka
sezam4 łyżki
olej2 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wsyp do garnka dodaj posiekaną cebulę i zalej 250 ml wody – gotuj ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Wystudź. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki, kumin oraz mieloną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 2
Do kaszy dodaj mąkę oraz jajko, wyrób jednolita masę i uformuj nieduże (ok. 3 cm) kulki. Każdą kulkę spłaszcz lekko dłonią i obtocz w sezamie.
Krok 3
Przygotowane kotleciki rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 5 minut.
Krok 4
W tym czasie w miseczce połącz pastę Tahini, jogurt posiekany czosnek, oraz sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu wedle uznania. Upieczone Falafel’e wyłóż na półmisek i podawaj z przygotowanym sosem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl