Pieczone karasie z czosnkiem

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka - 6 łyżek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • pasta pomidorowa - 2 łyżki
  • przyprawa do ryb - 1 łyżeczka
  • keczup - 2 łyżki
  • natka pietruszki gałązki - 4 sztuki
  • karasie - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Karasie wypatrosz tak, by pozostały całe z głowami, ale usuniętymi oczami. Dokładnie je umyj i mocz w mleku przez godzinę.
  2. Po wyjęciu lekko posól i natrzyj przyprawą do ryb z obu stron.
  3. Do środka każdej ryby włóż gałązkę świeżej pietruszki.
  4. Karasie panieruj w mące, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  5. Cebulę i czosnek posiekaj, posyp nimi ryby.
  6. Olej połącz z pastą pomidorową oraz ketchupem. Przygotowanym sosem polej karasie.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25 minut.