Pieczone pączki

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mleko1.3 szklanek
suszone drożdże1 opakowanie
masło2 łyżki
cukier0.6 szklanek
jajko2 sztuki
mąka pszenna5 szklanek
sól1 łyżeczka
drobny cukier1.5 szklanek
cynamon1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać margarynę (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier.
Krok 2
Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące.
Krok 3
Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm.
Krok 4
Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek.
Krok 5
Układać na blaszce (na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Krok 6
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;).
Krok 7
Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić margarynę, cukier wymieszać z cynamonem.
Krok 8
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl