Przygotowanie |
Krok 1 |
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut (w przypadku świeżych wcześniej trzeba zrobić rozczyn). Po tym czasie do mleka dodać margarynę (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. |
Krok 2 |
Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. |
Krok 3 |
Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. |
Krok 4 |
Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. |
Krok 5 |
Układać na blaszce (na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. |
Krok 6 |
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (lepiej sprawdzić już po 8 minutach, nie chcemy bowiem, by pączki były zbyt suche ;). |
Krok 7 |
Jeszcze w czasie pieczenia pączków roztopić margarynę, cukier wymieszać z cynamonem. |
Krok 8 |
Pączki po upieczeniu przestudzić około 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtoczyć w cukrze, odłożyć na kratkę. |