Pieczone pierogi z nadzieniem serowym
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka z dodatkiem proszku do pieczenia - 225 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • ciepła woda - 180 mililitrów
  • twaróg - 100 gramów
  • ser feta - 100 gramów
  • mąka - 225 gramów
  • mleko - 2 łyżeczki
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • ubite jajko - 1 sztuka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • czarne oliwki
  • oliwa z oliwek - 180 mililitrów
  • oliwa z oliwek do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę, wodę i wyrób ciasto. Schładzaj przez godzinę. Pokrój oliwki w paski.
  2. Nadzienie – połącz w misce sery, jajko, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć pokrojone oliwki i dodaj Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.
  3. Podziel ciasto po schłodzeniu na cztery części. Wałkuj do momentu, kiedy ciasto będzie miało 2 milimetry grubości.
  4. Wycinaj krążki o promieniu 4 centymetrów. Na każdy krążek nakładaj nadzienie.
  5. Zaciskaj krawędzie, żeby zamknąć szczelnie farsz w środku. Ułóż pierogi na blasze posmarowanej tłuszczem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  6. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło lub na zimno.