Pieczone polędwiczki myśliwskie
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 800 gramów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 300 mililitrów
  • pieczarki - 12 sztuk
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyść z błon, a następnie skrop oliwą i posyp przyprawami.
  2. Mięso zawiń w folię aluminiową. Obsmaż krótko z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni. Następnie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  3. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone na połówki pieczarki. Dodaj igiełki rozmarynu. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody.
  4. Całość zalej winem i zredukuj. Po tym czasie wlej przygotowany sos Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj 8 -10 minut.
  5. Upieczone polędwiczki odwiń ostrożnie z folii, pokrój na grube medaliony i ułóż na talerzu. Mięso polej gotowym sosem i udekoruj krążkami cebuli oraz gałązką rozmarynu.