Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem i octem balsamicznym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • ocet balsamiczny - 200 mililitrów
  • miód - 1 łyżka
  • cukier muscovado - 1 łyżka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon i przerostów tłuszczu, oprósz obficie przyprawą Knorr, która nada mięsu odpowiedniego smaku i poprawi soczystość. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. W garnku połącz ocet balsamiczny, cukier, miód i ketchup. Całość gotuj około 5 minut aż powstanie gęsta glazura. Powstały sos odstaw na chwilę aby ostygł. Zanurz w nim mięso.
  3. Polędwiczki ułóż blasze do pieczenia na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie mięso przełóż na druga stronę posmaruj ponownie glazura i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
  4. Po upieczeniu polędwiczkę wyjmij z piekarnika odstaw na bok na około 5 minut, po czym mięso pokrój w odpowiednie plastry. Podawaj na purée ziemniaczanym z odrobią chrzanu.