Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym
  • 20 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 6 plastrów
  • pomidor - 6 plastrów
  • suszona bazylia do smaku - 1 szczypta
  • suszony tymianek do smaku - 1 szczypta
  • suszone oregano do smaku - 1 szczypta
  • kulka sera mozzarella light - 0.25 sztuk
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 0.5 sztuk
  • zioła prowansalskie do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, pokrój w plastry. Pomidora oparz i obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.
  2. W naczyniu żaroodpornym połóż plastry cukinii, posyp je ziołami włoskimi. Na każdy plaster cukinii połóż plasterek pomidora, następnie plasterek mozzarelli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez ok 20 minut.
  3. Jogurt wymieszaj z ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.