Pieczone udka w stylu śródziemnomorskim
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • uda z kurczaka - 800 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • szalotki - 10 sztuk
  • papryka - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Uda z kurczaka umyj osusz, odkrój wszelkie przerosty tłuszczu.
  2. Przyprawę do złotego kurczaka wymieszaj z oliwą. Powstałą marynatę dokładnie wetrzyj w mięso. Po upieczeniu sprawi ona, że skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca, a mięso w środku soczyste. Zamarynowane mięso pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
  3. Szalotki przekrój na pół. Paprykę pokrój w ćwiartki i wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój paprykę w grubą kostkę. Umytą i sparzoną wcześniej cytrynę pokrój w cząstki i dodaj do warzyw.
  4. Zamarynowane uda kurczaka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pokrojone warzywa wymieszaj z pozostała w misce po marynowaniu kurczaka marynatą i też przełóż na blachę.
  5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika z termoobiegiem na najniższą półkę piecz 45 minut.