Pieczone udka z brunatnymi pieczarkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • czerwona słodka papryka - 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 szczypty
  • maślanka naturalna - 4 łyżki
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy łączymy z maślanką i tak powstałą marynatą nacieramy mięso. Mięso odstawiamy w zimne miejsce na 10-12 godzin.
  2. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a dookoła układamy pieczarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  3. Pieczemy pod przykryciem 60 minut a następnie jeszcze 30 bez przykrycia aby mięso się zarumieniło a powstały podczas pieczenia płyn odparował.