Pieczone wiosenne warzywa
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • młode marchewki - 400 gramów
  • młode ziemniaki - 500 gramów
  • mały kalafior - 1 sztuka
  • Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr - 2 łyżki
  • brokuły - 500 gramów
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki
  • ziarna kopru włoskiego - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz ziemniaki wyszoruj i opłucz. Nie musisz obierać. Marchewki pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki, ziemniaki przekrój na pół. Brokuł oraz kalafiora podziel na różyczki. Całą główkę czosnku przekrój wzdłuż na pół.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa (prócz kalafiora i brokułu) z oliwą, fenelem oraz przyprawą Knorr.
  3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 190 stopniach przez 20 minut.
  4. Po 20 minutach pieczenia dodaj pozostałe warzywa, ponownie wszystko razem ostrożnie wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut aż warzywa będą równomiernie upieczone.