Pieczone żeberka w sosie musztardowym

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka ostrej musztardy (ja użyłem Dijon)
  • ½ szklanki śmietany 36
  • 40 ml jasnego piwa
  • 2 posiekane cebule
  • 20 g margaryny Rama Classic
  • 20 g sklarowanego masła (jakieś 2 łyżki)
  • 1 łyżka mąki
  • sól (najlepiej morska), świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanych kaparów

Sposób przygotowania:

  1. Co pasuje do PIECZONYCH ŻEBEREK W SOSIE MUSZTARDOWYM? Jasne piwo, to oczywiste. Wlałem je nawet do sosu. Mniam.
  2. Każdy płat żeberek przekrój na dwie części wzdłuż kości i usuń błonkę. Mięso oprósz solą i pieprzem, a potem obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Usmaż żeberka z każdej strony na sklarowanym maśle, tak aby było dość mocno przyrumienione. Pamiętaj, aby obsmażyć także boki żeberek, aby z mięsa nie wypływał sok. Mięso odwracaj szczypcami i nie nakłuwaj go widelcem - w ten sposób nie wyschnie w trakcie pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Żeberka ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika na 5 minut. Z patelni, na której smażyłeś żeberka, wylej zużyty tłuszcz. Włóż margarynę i zeszklij cebulę. Wlej piwo, wymieszaj i dodaj śmietanę. Wymieszaj jeszcze raz, gotuj, aż zobaczysz, że w sosie robią się bąbelki. Wtedy dodaj musztardę, wsyp kapary, przypraw do smaku. Polej żeberka i od razu podawaj.