| |||||||||
| Składniki | ||
| małe, młode ziemniaki | 1.5 kilogramów | |
| szalotki (lub 3 cebule przekrojone na pół) | 10 sztuk | |
| boczek pokrojony w kostkę | 150 gramów | |
| czosnek główka | 1 sztuka | |
| tymianek suszony | 1 łyżka | |
| majeranek | 1 łyżka | |
| natka pietruszki | 1 pęczek | |
| olej rzepakowy | 100 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W dużej misce połącz przekrojone na pół ziemniaki, boczek, cebulę, olej, czosnek, majeranek i tymianek. Wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. |
| Krok 2 |
| Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35- 40 min., mieszając co jakiś czas podczas pieczenia. |
| Krok 3 |
| Po upieczeniu danie oprósz posiekaną natką pietruszki. |
| Autor: przepisy.pl |