Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana

8


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
bakłażan2 sztuki
pieczarki360 gramów
ząbek czosnku4 sztuki
świeża mięta (posiekana)4 łyżki
natka pietruszki (posiekana)4 łyżki
jajo kurze4 sztuki
olej rzepakowy4 łyżki
kasza jaglana (sucha)120 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażana umyć, przekroić na pół. Wstępnie go podpiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 °C. Następnie należy delikatnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki.
Krok 2
Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać. Podsmażyć je na oleju. Dodać do nich rozgnieciony widelcem miąższ z bakłażana. Całość trzymać na małym ogniu 1-2 minuty dokładnie mieszając.
Krok 3
Do masy dodać posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, i rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszać i nadziać połówkę bakłażana. Całość piec przez ok. 15 minut w temp. 200 °C.
Krok 4
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-MiroszPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl