Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • pieczarki - 360 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • świeża mięta (posiekana) - 4 łyżki
  • natka pietruszki (posiekana) - 4 łyżki
  • jajo kurze - 4 sztuki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • kasza jaglana (sucha) - 120 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, przekroić na pół. Wstępnie go podpiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 °C. Następnie należy delikatnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki.
  2. Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać. Podsmażyć je na oleju. Dodać do nich rozgnieciony widelcem miąższ z bakłażana. Całość trzymać na małym ogniu 1-2 minuty dokładnie mieszając.
  3. Do masy dodać posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, i rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszać i nadziać połówkę bakłażana. Całość piec przez ok. 15 minut w temp. 200 °C.
  4. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.