| |||||||||
| Składniki | ||
| filet z dorsza | 2 sztuki | |
| ser lazur złocisty | 50 gramów | |
| mleko | 50 mililitrów | |
| ryż | 120 gramów | |
| sok z cytryny | 2 łyżki | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| Delikat przyprawa uniwersalna Knorr | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Filety z dorsza skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na pół godziny. |
| Krok 2 |
| Następnie zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach prze 20 minut. |
| Krok 3 |
| Do rondelka wlej mleko i dodaj pokruszony ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Ewentualnie dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą według upodobań. |
| Krok 4 |
| Upieczoną rybę przełożyć na talerze, polać sosem i podawać z ugotowanym ryżem. |
| Autor: Agata Chmielewska |