Pieczony dorsz z sosem serowym i ryżem
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filet z dorsza - 2 sztuki
  • ser lazur złocisty - 50 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • ryż - 120 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na pół godziny.
  2. Następnie zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach prze 20 minut.
  3. Do rondelka wlej mleko i dodaj pokruszony ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Ewentualnie dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą według upodobań.
  4. Upieczoną rybę przełożyć na talerze, polać sosem i podawać z ugotowanym ryżem.