Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • indyk w całości - 5 kilogramów
  • marynata
  • kefir lub jogurt - 1 litr
  • główka czosnku, wcześniej upieczona - 1 sztuka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 30 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • cytryna - 2 sztuki
  • farsz
  • orzechy pekan - 100 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • słodkie ziemniaki - 2 kilogramy
  • imbir świeży - 10 gramów
  • szalotki, przekrojone na pół - 20 sztuk
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 łyżki
  • syrop klonowy - 100 mililitrów
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • rozmaryn, doniczka - 1 sztuka
  • sos do indyka
  • sok i kości po upieczeniu indyka
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 5 sztuk
  • kostka masła lub margaryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.
  2. Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.
  3. Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.
  4. Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.
  5. Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.
  6. Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.
  7. Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.