Pieczony kurczak pachnący imbirem i trawą cytrynową
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak w porcjach - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 łyżeczka
  • chilli - 1 szczypta
  • oliwa - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • imbir - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Trawę cytrynową posiekaj bardzo drobno, imbir obierz, zetrzyj na tarce, dodaj resztę przypraw, oliwę i sos sojowy – utrzyj w moździerzu.
  2. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj marynatą. Włóż do rękawa do pieczenia, zawiąż i pozostaw przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania się.
  3. Piecz ok 40 min w 180st.