Pieczony kurczak z groszkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • świeży imbir (mały) - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • zielony groszek mrożony - 0.5 szklanek
  • sok pomarańczowy - 0.5 szklanek
  • miód - 1 łyżka
  • olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  1. Uda podziel na połówki i umieść w torebce do pieczenia.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, sok pomarańczowy, miód oraz olej sezamowy.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a imbir w cienkie plastry. Dodaj razem z groszkiem i przygotowaną marynatą do woreczka z udkami.
  4. Woreczek zepnij spinką i potrząśnij energicznie. Następnie włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 50 minut.
  5. Kilka minut przed końcem pieczenia rozetnij ostrożnie woreczek i pozwól, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Danie podawaj z ryżem.