Pieczony kurczak z salsą guacamole
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 5 sztuk
  • Fix Soczysty kurczak z patelni w naturalnej przyprawie z czosnkiem Knorr - 1 opakowanie
  • awokado dojrzałe - 3 sztuki
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory - 2 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • tortilla - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Fix Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.
  2. Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr. Następnie zamknij szczelnie woreczki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.
  3. Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.
  4. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.
  5. Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.
  6. Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.
  7. Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.