| |||||||||
| Składniki | ||
| kurczak (w całości) | 1 sztuka | |
| Przyprawa do złotego kurczaka Knorr | 1 opakowanie | |
| woda | 2 łyżki | |
| świeża szałwia | 1 pęczek | |
| pieprz cayenne | 1 łyżeczka | |
| jogurt naturalny | 1 szklanka | |
| cebula szalotka | 8 sztuk | |
| sok z cytryn | 2 sztuki | |
| musztarda | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny, jogurtem, pieprzem, porwanymi liśćmi szałwii oraz musztardą. Przygotowanym sosem zalej kurczaka. |
| Krok 2 |
| Cebule szalotki obierz i przekrój na pół. Kurczaka wraz z całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj cebule. |
| Krok 3 |
| Zamknij szczelnie woreczek i piecz w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut. |
| Autor: przepisy.pl |