Pieczony kurczak z szałwią
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak (w całości) - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 2 łyżki
  • świeża szałwia - 1 pęczek
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • cebula szalotka - 8 sztuk
  • sok z cytryn - 2 sztuki
  • musztarda - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny, jogurtem, pieprzem, porwanymi liśćmi szałwii oraz musztardą. Przygotowanym sosem zalej kurczaka.
  2. Cebule szalotki obierz i przekrój na pół. Kurczaka wraz z całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj cebule.
  3. Zamknij szczelnie woreczek i piecz w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.