Pieczony kurczak z warzywami
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak cały - 1700 gramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • masło - 100 gramów
  • szalotki - 6 sztuk
  • cukinia żółta - 1 sztuka
  • cukinia zielona - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 500 gramów
  • cytryna - 2.5 sztuki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 6 sztuk
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.
  3. Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.
  4. Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
  5. Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
  6. W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn - na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
  7. Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.