Pieczony łosoś na tagliatelle
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle szpinakowy - 250 gramów
  • Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • świeży łosoś (filety) - 4 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • zielony pieprz w zalewie - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • sól morska - 1 szczypta
  • parmezan lub inny twardy ser - 20 gramów
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Umytą cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na blasze plaster obok plastra i posyp lekko solą. Odczekaj kilka minut, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na płatki.
  2. Filety ryby umyj i osusz. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz skórkę z cytryny. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki ryby i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10 minut.
  3. Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj. Dodaj zielony pieprz, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.
  4. Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Ugotowany makaron oraz plastry cukinii dodaj do sosu i zagotuj.
  5. Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp startym serem. Na wierzchu każdej porcji ułóż upieczony filet łososia, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.