Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • łosoś świeży filety - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 2 łyżki
  • korzeń pietruszki - 300 gramów
  • bulwa selera - 200 gramów
  • bulion warzywny - 300 gramów
  • mleko - 100 gramów
  • śmietana - 30 mililitrów
  • masło - 1 łyżeczka
  • oliwa - 3 łyżki
  • bazylia świeża - 5 listki
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • biały pieprz - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann’s połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
  2. Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
  3. Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.
  4. Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.