Pieczony pasztet sojowy

Składniki:

  • soja - 2 szklanki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • suszone grzyby - 30 gramów
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Soję namocz w letniej wodzie najlepiej dzień przed sporządzaniem potrawy. Namoczoną soję ugotuj na miękko z dodatkiem Kostki Rosołu z kury Knorr.
  2. Grzyby ugotuj do miękkości. Przestudzoną soję zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia wraz z grzybami, cebulą i czosnkiem.
  3. Soję mieszaj z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, olejem i pozostałymi przyprawami.
  4. Przełóż do formy wyłóżonej pergaminem. Piecz 30 minut w 180 stopniach.