Pieczony pstrąg w cieście
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cały wypatroszony pstrąg - 500 gramów
  • opakowanie ciasta francuskiego - 1 opakowanie
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Sprawionego pstrąga myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą rybę zarówno z zewnątrz jak i od środka. Z cytryny skrajamy plasterek a z połowy wyciskamy sok i skrapiamy rybę. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w plastry. Obkładamy nimi rybę. Odczekujemy 30 minut i zdejmujemy cebulę.
  2. Układamy rybę na prostokątnym kawałku ciasta. Nakładamy drugą warstwę i odcinamy nadmiar ciasta. Zlepiamy brzegi dookoła ryby.
  3. Małą łyżeczką robimy ślady łusek a nożem odkrajamy ogon i płetwy i nacinamy. Formujemy oko z ciasta. Wstawiamy rybę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy aż ciasto ładnie się zrumieni.