Pieczony pstrąg
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży, patroszony pstrąg z głową - 4 sztuki
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • wędzony boczek w plastrach - 200 gramów
  • pieczarki - 100 gramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • mała gałązka świeżego rozmarynu - 4 sztuki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść z łusek, obetnij płetwy, umyj i osusz. Następnie ponacinaj z obu stron i oprósz przyprawą Knorr.
  2. Rozgnieć ząbek czosnku. W środku pstrąga umieść gałązkę rozmarynu i rozgnieciony czosnek. Następnie delikatnie skrop go sokiem z cytryny.
  3. Całość zawiń w dwa plastry boczku.
  4. Tak przygotowaną rybę obsmaż z obu stron na patelni i umieść w nagrzanym do 190°C piekarniku na około 20 minut.
  5. Sos borowikowy rozmieszaj w 150 mililitrach śmietany i 150 mililitrach wody.
  6. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Podsmaż na tej samej patelni, zalej przygotowanym sosem. Gotową rybę podawaj z opieczonymi ziemniakami, obficie polaną sosem borowikowym.