Pieczony rostbef z sosem pieprzowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • rostbef - 800 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 4 łyżki
  • musztarda Dijon - 2 łyżki
  • pieprz zielony w zalewie - 2 łyżki
  • śmietana 36% - 150 mililitrów
  • wino białe - 50 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i opłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Na rozgrzanej patelni połóż kawałek pergaminu, posmaruj odrobiną oliwy i obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie mięso przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut – w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, jaki lubisz.
  3. W rondelku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odcedzony pieprz i smaż chwilę. Wlej wino i duś.
  4. Gdy wino odparuje wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
  5. Upieczone mięso wyłóż na deskę i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu 2-3 plastry i polej sosem z zielonego pieprzu. Podawaj z chrupiącą sałatą.