Pieczony rostbef z sosem pieprzowym

3


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
rostbef800 gramów
Przyprawa do wieprzowiny Knorr4 łyżki
musztarda Dijon2 łyżki
pieprz zielony w zalewie2 łyżki
śmietana 36%150 mililitrów
wino białe50 mililitrów
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
oliwa2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso oczyść i opłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni połóż kawałek pergaminu, posmaruj odrobiną oliwy i obsmaż na nim mięso z obu stron. Następnie mięso przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut – w zależności od grubości mięsa i stopnia wysmażenia, jaki lubisz.
Krok 3
W rondelku na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odcedzony pieprz i smaż chwilę. Wlej wino i duś.
Krok 4
Gdy wino odparuje wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut na małym ogniu. Dopraw do smaku.
Krok 5
Upieczone mięso wyłóż na deskę i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu 2-3 plastry i polej sosem z zielonego pieprzu. Podawaj z chrupiącą sałatą.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl