Pieczony schab w grzybowym sosie
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 1.5 kilogramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • grzyby suszone - 100 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 100 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.
  2. Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.
  3. Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.
  4. Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.