Pieczony schab w grzybowym sosie

29


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
schab środkowy1.5 kilogramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
grzyby suszone 100 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
musztarda sarepska2 łyżki
wytrawne czerwone wino100 mililitrów
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
sól1 łyżeczka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.
Krok 2
Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.
Krok 3
Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.
Krok 4
Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl