Pieczony schab w grzybowym sosie

39


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
schab środkowy1.5 kilogramów
Sos do pieczeni ciemny Knorr1 opakowanie
grzyby suszone 100 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
musztarda sarepska2 łyżki
wytrawne czerwone wino100 mililitrów
majeranek1 łyżka
sól1 łyżeczka
pieprz czarny mielony0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Schab natrzyj majerankiem, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz musztardą. Schab pozostaw w chłodnym miejscu, na co najmniej 6 godzin.
Krok 2
Po tym czasie obsmaż na patelni, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz około 50 minut.
Krok 3
Po upieczeniu blaszkę podlej czerwonym winem, podgrzej delikatnie na gazie rozpuszczając przypieczone soki ze schabu.
Krok 4
Całość przelej w mniejszy garnuszek, pomieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr, dodaj namoczone w gorącej wodzie grzyby i zagotuj – sos gotuj około 5 minut, aż przejdzie smakiem grzybów. Schab pokrój na 2 centymetrowe plastry i podawaj polane sosem z grzybami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl