Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem

9


Łatwe


65 min.


4 os.

Składniki
schab wieprzowy bez kości600 gramów
Przyprawa do schabu Knorr2 łyżki
jabłka3 sztuki
rodzynki1 garść
miód pitny50 mililitrów
bułka tarta1 łyżka
majeranek1 łyżka
cukier3 łyżki
olej2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.
Krok 2
Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.
Krok 3
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.
Krok 4
Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.
Krok 5
Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl