Pieczony schab z jabłkami, rodzynkami i majerankiem
  • 65 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości - 600 gramów
  • Przyprawa do schabu Knorr - 2 łyżki
  • jabłka - 3 sztuki
  • rodzynki - 1 garść
  • miód pitny - 50 mililitrów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • cukier - 3 łyżki
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namocz w pitnym miodzie. Mięso oczyść z błon, następnie cienkim ostrym nożem zrób otwór po całej długości schabu.
  2. Olej wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie natrzyj mięso powstałą marynatą.
  3. Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Dodaj majeranek oraz bułkę tartą. Farsz wymieszaj i ostudź.
  4. Mięso napełnij wystudzonym farszem. Ułóż je na folii aluminiowej i zwiń ściśle, aby powstał walec.
  5. Rozgrzej czystą patelnię (bez tłuszczu) i obsmaż przygotowane mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przełóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35 minut. Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu jako wędlinę.