Pieczony schab z suszonymi figami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 80 dekagramów
  • skórka otarta z cytryny - 1 sztuka
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
  • ocet balsamiczny - 200 mililitrów
  • suszone figi - 100 gramów
  • szalotki - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżek
  • anyż - 0.5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z żył i błonek. Za pomocą długiego noża zrób centralnie nacięcie i umieść w nim suszone figi (pozbawione zdrewniałych końcówek).
  2. Schab natrzyj solą i czarnym pieprzem, skórką otartą z cytryny, rozkruszonymi ziarnkami ziela angielskiego oraz liściem laurowym. Nakryj folią i pozostaw na 24 godziny.
  3. Po tym czasie mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 minut. Podczas pieczenia podlej je dwoma szklankami wody.
  4. Szalotki pokrój w drobną kostkę i podsmaż je na rozgrzanej patelni, po czym dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu. Całość zalej octem balsamicznym i gotuj do momentu, kiedy odparuje 80% płynu.
  5. Dodaj esencję Knorr i pozostały z pieczenia sok. Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę - do momentu, gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję.
  6. Mięso podawaj pokrojone w plastry i polane sosem.