Pieczony udziec z indyka z sosem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec z indyka bez kości - 1.5 kilogramów
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 2 łyżki
  • olej - 65 mililitrów
  • cebula mała - 1 sztuka
  • śmietana 18 % - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.
  2. Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.
  3. Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  4. Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.