Piegus z gruszkami

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
gruszka4 sztuki
mąka pszenna2 szklanki
mak1 szklanka
cukier puder1 szklanka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
jajko4 sztuki
galaretka cytrynowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Gruszki obrać, pokroić na ósemki, odłożyć. Można też użyć gruszek ze słoika.
Krok 2
Jajka zmiksować z cukrem, wciąż miksując wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak.
Krok 3
Na końcu wlać letnią Kasię.
Krok 4
Mieszać do połączenia składników.
Krok 5
Ciasto przelać do prostokątnej formy, ułożyć na nim pokrojone gruszki.
Krok 6
Wstawić do pieca nagrzanego do 180ºC, piec około 45 minut.
Krok 7
Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, nie wyjmując z formy.
Krok 8
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Krok 9
Lekko tężejącą wlewać łyżką najpierw do zagłębień powstałych nad kawałkami gruszek, resztę wylać równomiernie na ciasto.
Krok 10
Wstawić do lodówki.
Krok 11
Kiedy galaretka zastygnie, ciasto jest gotowe do konsumpcji :)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl