Piegusek

22


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
mąka350 gramów
cukier150 gramów
jajko4 sztuki
suchy mak100 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
polewa czekoladowa1 opakowanie
orzechy włoskie łuskane150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i żółtkami.
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.
Krok 4
Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą z białek i mąką z makiem.
Krok 5
Z orzechów wybierz 12 najładniejszych połówek.
Krok 6
Resztę posiekaj i dodaj do ciasta.
Krok 7
Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy.
Krok 8
Piecz w 180 st. C około 40 minut.
Krok 9
Ostudzonego pieguska udekoruj połówkami orzechów przyklejając je do ciasta na polewę czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl