Piegusek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • suchy mak - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie łuskane - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię zmiksuj z cukrem i żółtkami.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.
  4. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą z białek i mąką z makiem.
  5. Z orzechów wybierz 12 najładniejszych połówek.
  6. Resztę posiekaj i dodaj do ciasta.
  7. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą tortownicy.
  8. Piecz w 180 st. C około 40 minut.
  9. Ostudzonego pieguska udekoruj połówkami orzechów przyklejając je do ciasta na polewę czekoladową i posyp ciasto cukrem pudrem.