Piegusek z orzechami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • suchy mak. - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie - 2 szklanki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj miękką Kasię z cukrem, stopniowo dodając jajka.
  2. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem, wsyp do miski, znów wymieszaj mikserem.
  3. Z orzechów wybierz około 20 najładniejszych połówek do dekoracji, resztę wsyp do masy i wymieszaj łyżką.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to ciasto i piecz około 40 minut w 180 stopniach C.
  5. Polewę rozpuść w garnuszku z gorącą wodą.
  6. Ciasto pokrój w trójkąty.
  7. Na każdym trójkącie zrób kleks z polewy czekoladowej i przyklej orzechy.