Pielmieni - pierożki z mięsem
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 200 gramów
  • mięso mielone jagnięce lub baranie - 200 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • miękkie masło - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • ocet - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana do podania - 4 łyżki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.
  2. Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.
  3. Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.
  4. Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.
  5. Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.