Pielmieni - pierożki z mięsem

38


Trudne


40 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe200 gramów
mięso mielone jagnięce lub baranie200 gramów
majeranek2 łyżki
cebula1 sztuka
miękkie masło4 łyżki
ząbek czosnku2 łyżki
sól1 łyżeczka
czarny pieprz mielony0.5 łyżeczek
ocet2 łyżki
kwaśna śmietana do podania4 łyżki
Ciasto:
mąka pszenna500 gramów
woda200 mililitrów
jajko1 sztuka
sól1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu do pielmieni. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.
Krok 2
Dopraw farsz do pielmieni solą, majerankiem i pieprzem Knorr.
Krok 3
Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.
Krok 4
Rozwałkuj cienko ciasto na pielmieni, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce, aby powstały okrągłe pielmieni.
Krok 5
Gotowe pierogi pielmieni ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl