Pielmieni - pierożki z mięsem

32


Trudne


40 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe200 gramów
mięso mielone jagnięce lub baranie200 gramów
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr2 łyżki
cebula1 sztuka
miękkie masło4 łyżki
ząbek czosnku2 łyżki
sól1 łyżeczka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr0.5 łyżeczek
ocet2 łyżki
kwaśna śmietana do podania4 łyżki
Ciasto:
mąka pszenna500 gramów
woda200 mililitrów
jajko1 sztuka
sól1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Zacznij od przygotowania farszu. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej. Cebulę i czosnek posiekaj. W misce połącz mięso wieprzowe z jagnięcym, cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła.
Krok 2
Dopraw farsz solą, majerankiem i pieprzem Knorr.
Krok 3
Teraz połącz składniki ciasta, aby powstało klasyczne ciasto pierogowe.
Krok 4
Rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj krążki i nakładaj porcje surowego farszu. Sklejaj jak pierogi i połącz ze sobą końce aby powstały okrągłe pielmieni.
Krok 5
Gotowe pierożki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź, wymieszaj z pozostałym masłem i skrop octem. Podawaj natychmiast gorące z łyżką kwaśnej, najlepiej domowej śmietany.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl